Na een spannende rit, waarbij lampjes in mijn auto gingen oplichten, die niet horen te branden kwam ik gelukkig op tijd aan bij het Akoesticum in Ede waar de officiële opening zou plaatsvinden.
Aangezien Koning Willem-Alexander aanwezig zou zijn, verwachtte ik zwaarbewapende beveiligers die mijn auto en handtas zouden inspecteren, maar na het tonen van mijn uitgeprinte uitnodiging en paspoort kon ik zonder problemen het Akoesticum betreden. Daar werd iedereen opgewacht door jonge acteurs die in prachtige kostuums en witte gelaatschmink ons naar de verschillende vertrekken begeleidden.
Alle genodigden werden ontvangen in de nieuwe theaterzaal, waar iedereen aan ronde tafels van een lunch kon genieten. Acteur Gijs Scholten van Aschat, ambassadeur van het Akoesticum, hield een vermakelijke openingsspeech en bracht een vertolking van Shakespeare, die tot de verbeelding van alle aanwezigen sprak. Na zijn monoloog van Shakespeare traden drie jonge klassiek geschoolde dames op. De jonge acteurs brachten de genodigden vervolgens naar allerlei zalen, waar verschillende voorstellingen en workshops werden aangeboden.
Wij konden in een zaaltje met vleugel genieten van een gedeelte van La Traviata met een zanger, zangeres en pianiste (www.advatas.com/operamida), waarbij Koning Willem-Alexander ook halverwege aanschoof. Na dit prachtige optreden hebben we een korte djembé workshop gevolgd met 3 muzikanten van Mudathe (Muziek, dans en theater) uit Apeldoorn (www.mudanthe.nl).
Na deze leuke intermezzo’s werd iedereen naar de theaterzaal teruggebracht , die in de tussentijd was omgeturnd van lunchzaal tot zaal met tribune. Onder begeleiding van het Nederlands filmorkest werd een video vertoond over het omtoveren in 9 maanden(!) van de monumentale militaire kazerne tot Cultureel trainingscentrum voor de podiumkunsten. Akoesticum telt elf zalen, die o.a. bestaan uit studio’s, expositieruimtes en een theaterzaal. Er is catering aanwezig en er zijn 184 slaapplaatsen in de vorm van tweepersoonskamers.
Na de videopresentatie werd de ‘sleutel ‘ van het Akoesticum door Koning Willem-Alexander overgedragen aan initiator Harold Lenselink en was het mogelijk om in de hal te proosten op de opening van het trainingscentrum en mensen te ontmoeten die als sponsor of als klant verbonden zijn aan het culturele centrum.
Harold Lenselink en zijn team hebben een topprestatie geleverd en Nederland is een prachtige locatie rijker, die door vele disciplines kan worden gebruikt. Een locatie voor voorstellingen, repetities, repetitieweekenden voor koren, orkesten, dansgezelschappen, bandjes en iedereen, die het maken van muziek of kunst tot doel heeft.
Mocht je een repetitieweekend voor je koor willen organiseren informeer dan eens naar de mogelijkheden bij Akoesticum, dat pal aan het station van Ede ligt.
Marcelle Hermsen