Veel koren maken filmpjes in coronatijd. Vaak zijn het compilaties van opnamen van een coversong. Het koor plakt ze bij elkaar om het filmpje vervolgens online te publiceren. Mag dat eigenlijk wel?
BALK schreef afgelopen zomer al een prijsvraag uit voor dergelijke filmpjes: de BALK Virtual Choir Award. Die werd gewonnen door VOÏSZ Vocal Projects. We krijgen er nogal eens vragen over. Mag dat ‘zo maar’, filmpjes publiceren met coversongs? Is dat legaal? Moet je daarvoor rechten betalen? Heb je een aparte licentie nodig? Of wordt dit ondervangen door het Buma-contract waarvoor BALK-leden premie afdragen? De vragen zijn mede actueel omdat dit natuurlijk ook de tijd is voor het maken en publiceren van mooie kerstfilmpjes.
Rechten
Koren die een cover zingen en dit combineren met videobeelden (bijvoorbeeld van de koorzangers), kunnen het filmpje gewoon plaatsen op YouTube. YouTube geeft aan Buma/Stemra door welke muziek er hoe vaak gebruikt is. Op basis daarvan verdeelt Buma/Stemra de geïncasseerde vergoedingen over de rechthebbenden van de werken. Dat zijn componisten, arrangeurs en tekstschrijvers. Zo krijgen zij de vergoeding waar ze recht op hebben wanneer hun muziek op YouTube wordt gebruikt.
Maar let wel: dit is een speciale regeling met YouTube. Plaats je filmpje dus niet rechtstreeks op je eigen website, maar verwijs ernaar met een link naar het filmpje op YouTube. Dan komt je koor niet in de problemen.