Hoe hou je je koor bij elkaar?

Eerst de grote schrik van het vroege voorjaar, daarna de zomerse opluchting en nu de koude douche in wintertijd. Zijn we weer terug bij af? Zo ja, wat kun je doen om de moed erin te houden? Ofwel: hoe hou je je koor bij elkaar?

 

‘We zijn weer even gestopt’. ‘Te veel leden durven het niet aan’. ‘Het is ontzettend jammer, maar de stekker gaat eruit.’

 

Zomaar wat geluiden die we de laatste weken bij BALK opvingen. Het is ook niet niks. In maart dachten we nog dat we misschien een week of zes uit de running zouden zijn. We gingen onwennig en wat lacherig aan de slag met Zoom om die periode te overbruggen. Nu lijkt de somberheid pas echt te regeren, vooral bij koren waar de gemiddelde leeftijd wat hoger ligt. Soms laten koorleden hun bestuur zelfs weten dat ze de wekelijkse repetitie eigenlijk al niet meer missen, dus ach… ‘het is wel goed zo’. Als dát sentiment in je koor kruipt, wordt het zorgelijk.

 

Veilig, niet veilig

Bij BALK vinden we dat zowel de doorzingers als de thuisblijvers gelijk hebben. Simpelweg omdat het eigen gevoel altijd leidend moet zijn bij de beslissing om wel of niet te gaan zingen. Dat blijft een afweging waar ieder mens zelf over gaat. Natuurlijk, volgens de huidige stand van zaken kunnen koren tot 30 personen in één ruimte repeteren als alle richtlijnen en protocollen gevolgd worden. Maar dan nog… wie zich niet veilig voelt, voelt zich niet veilig. Punt.

 

Emoties

Toch, koorzingen is een sociale activiteit. Sterker nog: de binding met de ander is voor velen de belangrijkste reden bij een koor te gaan. Samenklank en harmonie leiden tot een resultaat dat meer is dan de som der delen. Het verklaart de hevige emoties die loskomen in discussies tussen voor- en tegenstanders van repeteren in coronatijd: je kunt elkaar eigenlijk niet missen.

 

Draad oppikken

Tegenover het koorlid dat al gewend raakt aan een leven zonder zingen, staat de ander die nu zijn/haar zangmaatje verliest. Dat is de spagaat waarin koren zitten. Kun je daaruit komen? Zijn er manieren waarmee je de onderlinge binding kunt behouden of – wie weet – versterken? Ook als er niet, of met veel minder mensen, gezongen wordt? Zodat je elkaar, zodra het weer mag, in de armen kunt sluiten en de draad kunt oppikken? Wat zou het jammer zijn als je koor ter ziele gaat, alleen omdat het perspectief nu onduidelijk is terwijl het over 3 of 4 maanden misschien heel anders is. Ja, het is de dooddoener van het jaar, maar écht: het komt goed!

 

Idee?

Hieronder hebben we wat ideeën op een rijtje gezet die je misschien op weg kunnen helpen om je koor bij elkaar te houden, te prikkelen en te inspireren. Pik er een paar uit en misschien doen ze dan samen dienst als allesbinder voor je groep.

 

  • Blij worden. Doe allereerst eens wat inzingoefeningen waar je blij van wordt. Op YouTube zijn er vele te vinden, begin met Cheryl Porter. En luister daarna naar (hoe toepasselijk) And I’m Telling You I’m Not Going uit de musical Dreamgirls, bij voorkeur in de uitvoering van Jennifer Holliday. Gewoon om even een stoot energie op te duikelen.
  • Ensembles. Repeteren in wisselende groepssamenstellingen waarin elke stemgroep in ieder geval vertegenwoordigd is. Een goede manier om het repertoire bij te houden en tegelijkertijd te experimenteren met een kleinere bezetting, ook met het oog op latere optredens.
  • Stemgroepen. Per avond werkt de dirigent met twee stemgroepen (een vóór, en een na de pauze). Werken aan onderlinge samenklank of het doornemen van die lastige passages in dat derde couplet.
  • Online masterclasses. Voces8 en The Sixteen zijn elke week online met masterclasses en andere initiatieven. Bovendien organiseren ze – tegen betaling - online concerten met andere geweldige groepen.
  • Werken aan stemvorming en stemonderhoud. Bij al deze ellende leent deze tijd zich wel voor werken aan stemvorming. Dat kan zowel fysiek als online. Oriënteer je bijvoorbeeld bij Vocal Center. Of ga na of het mogelijk is om de dirigent, samen met een zangpedagoge, meer uit jullie stemmen te laten halen.
  • Livestreams. Koren waarvan een aantal leden niet fysiek kunnen of durven zingen, kunnen hun repetities misschien livestreamen. Dat kan via Facebook waarvoor je dan wel eerst streamingsoftware moet downloaden of met YouTube. Maar in dat laatste geval moet je over een eigen kanaal beschikken met minimaal 1000 abonnees. Maar je kunt ook gewoon een Zoom-verbinding gebruiken. Afijn, laat je nerderige neefje eens uitzoeken wat er mogelijk is.
  • Leen je dirigent uit! Zoek de samenwerking met andere koren en leen je dirigent eens online uit. Terwijl jullie dan weer zijn collega ‘van buiten’ uitnodigen. Zo kun je kennismaken met andere visies op werkmethoden, inzingoefeningen, geschikte arrangementen, het interpreteren van repertoire, enzovoort. Niet met de bedoeling om alles om te gooien, wel om nieuwe ideeën op te doen waar jullie koor iets aan kan hebben.
  • Workshops volgen. Misschien een goede gelegenheid om die workshops waar jullie al lang aan dachten, nu eens echt op te pikken, zoals presentatie of regie. Maar ook: fondsenwerving, bestuurstrainingen, sponsoring, communicatie of pr.
  • Grasduinen naar nieuw repertoire. Laat elkaar nummers horen die je geschikt lijken voor het koor, of die je gewoon mooi vindt: ter inspiratie. Lekker grasduinen. Bijvoorbeeld met de share screen-functie in Zoom (filmpjes op YouTube) of met de app JQBX die je kunt integreren met Spotify, zodat je lekker gezamenlijke luisteravondjes ‘op afstand’ kunt organiseren. Weinig leukers dan dat!
  • Muzikale estafette. Er zijn koren die elke week een koorlid zijn/haar muzikale profiel laten opstellen. Welke muziek speelde een belangrijke rol in je leven, en waarom? Wat raakt je, wat wil je graag aan anderen meegeven? Daar komen vaak verrassende verhalen uit voort. Zodra iemand zijn bericht heeft rondgestuurd, geeft die het stokje door aan een ander: de muzikale estafette. Zo leer je elkaar nóg beter kennen.
  • Houd een pubquiz. Er zijn genoeg programma’s op het internet te vinden waarmee je dat eenvoudig kunt organiseren. Combineer het met een online bierproeverij. Mocht je daarna nog willen zingen, vermijd dan wel een dubbele tong…

 

Stip op de horizon

Perspectief zien. Dat is wat we willen. Dat kan alleen als er een stip op de horizon staat. Werk dus vooral ergens naar toe: speel gerust voor Gekke Henkie en zet ondanks alles een of twee (kleine) concerten in jullie agenda. Waarbij je er natuurlijk wel voor zorgt dat ze dankzij goede afspraken met de accommodatie zonder veel moeite stoïcijns kunnen worden opgeschoven. Natuurlijk, dat is niet leuk. Maar volgens ons is het nóg deprimerender om helemaal niets in de pijplijn te hebben.

 

Deel jullie idee

Doen jullie leuke dingen die het koor bij elkaar houden? Hoe lukt het jullie groep om een goed humeur te houden? Schroom niet om je ideeën te delen. Stuur een mail naar redactie@balknet.nl (onderwerpregel: ‘Koor Samen’) en inspireer je collega-koren. We vinden het ook leuk om te weten of je wat hebt aan bovenstaande suggesties en hoe ze bevallen. Zo houden we elkaar geïnspireerd.

 

Blijf samen, hou vol en zing. Waar dan ook. Succes!

 


(Publicatiedatum: 27-10-2020)
 
30-06-2020 - Zingen mag weer!
14-12-2017 - Zinge! nodigt je uit!
23-11-2017 - BALK Logo
07-03-2016 - Zing Jheronimus!
04-12-2014 - BALK festival Oost
23-06-2014 - Geslaagd!
20-05-2014 - LEO Sings!
Delen: